Edukacja

  • 30 listopada 2022
  • wyświetleń: 2883

Sukces absolwenta "Rolniczoka" na Skills Poland 2022

Absolwenci Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie odnoszą sukcesy! Jan Filipowski zajął II miejsce w mistrzostwach młodych zawodowców w kategorii gotowanie.

Jan Filipowski zajął II miejsce w mistrzostwach młodych zawodowców w kategorii gotowanie
Jan Filipowski (po prawej) zajął II miejsce w mistrzostwach młodych zawodowców w kategorii gotowanie · fot. PZS nr 2


Końcem listopada w AmberExpo w Gdańsku odbyły się mistrzostwa młodych zawodowców Skills Poland 2022, które są eliminacjami do międzynarodowego konkursu EuroSkills. To największy konkurs branżowy, skierowany do uczniów szkół branżowych, studentów kierunków technicznych oraz do osób rozpoczynających swoją karierę zawodową. Inicjatywa zachęca młodych ludzi do podnoszenia swoich umiejętności zawodowych w ścisłej współpracy z pracodawcami, a także promuje najnowsze rozwiązania w kształceniu i szkoleniu zawodowym. Towarzyszą jej prezentacje, pokazy, wystawy, konferencje i seminaria branżowe.

W tegorocznej edycji Skills Poland 2022, w wydarzeniu składającym się z 22 konkurencji wzięło udział ponad 200 uczniów szkół branżowych, studentów kierunków technicznych i pracujących młodych osób. Jedną z nich był absolwent technikum żywieniowego i usług gastronomicznych w PZS nr 2 w Pszczynie - Jan Filipowski. Pomyślnie przeszedł wcześniejsze eliminacje. W Gdańsku zdobył II miejsce w kategorii gotowanie.

Do konkursu przygotowywał się sam, treningi polegały na dopracowaniu receptur, sprawdzeniu gramatur i walki z czasem, który był mocno ograniczony.

- Konkurs był bardzo wymagający, jurorzy dbali o każdy szczegół - podkreśla Jan Filipowski, student dietetyki i dodaje, że udział w konkursie był cennym doświadczeniem.

Jan Filipowski ukończył Technikum żywienia i usług gastronomicznych w PZS nr 2 w Pszczynie. Pod kierunkiem Marii Potyki brał udział w zajęciach praktycznych w pracowni gastronomicznej, pomyślnie zdał egzamin zawodowy, był uczestnikiem stażu zagranicznego w Republice Czeskiej oraz projektu: "Sięgnij po więcej" zrealizowanego przez uczniów pszczyńskiej szkoły i szkoły partnerskiej z Portugalii.

Brał udział w warsztatach kulinarnych organizowanych cyklicznie przez szkołę. W 2020 r. w Katowicach z kolegą z klasy Karolem Witoszkiem zdobył III miejsce w regionie ŚLĄSK w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym: "Bitwa na drobiowe smaki".

Ponadto Jan Filipowski zdobył m.in. I miejsce w I Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym organizowanym we Freibergu w roku 2019, w którym udział wzięli uczniowie szkoły z kierunków gastronomicznych z Hiszpanii, Węgier, Niemiec i Republiki Czeskiej.

Jan Filipowski swoje doświadczenie zawodowe zdobywał jako zastępca szefa kuchni w restauracji Aperitivo w Rybniku. Jest mieszkańcem powiatu pszczyńskiego.

ar / pless.pl

źródło: PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj